Reisverslag: Peru, Bolivia, Chili

Deze reisliefhebbers zijn 3,5 week met UYUNI Travels naar Zuid Amerika geweest! Ze reisden door Peru, Bolivia en Chili. Vind hieronder hun eigen reisverslag.

“Onze reis door Peru, Bolivia en Noord-Chili was een zeer afwisselende belevenis met veel historie, cultuur, spectaculaire landschappen, flora en fauna. Tussen alle indrukken en verplaatsingen was er tijd om uit te rusten in prima hotels, meestal zeer sfeervol en gastvrij. De gehele organisatie was vrijwel vlekkeloos, met gastheren- en vrouwen of deskundige gidsen die ons zonder mankeren stonden op te wachten op elke nieuwe plek en voor excursies, met goede informatie en punctueel vervoer. De reis in z’n geheel was prachtig en geweldig georganiseerd door UYUNI Travels.”

Peru
De reis beginnen in Lima was een goed idee. Het is een levendige stad aan de zee, deels modern, maar ook met fraaie historische wijken en mooie musea waarin je veel te weten komt over kunst en geschiedenis van Peru. Het maakt een reis door de rest van het land aansprekender. Op zich valt in het kleine kustplaatsje Paracas niet veel te beleven, maar een boottochtje van daar naar de Ballestaseilanden is een belevenis. Je ziet er veel luie zeeleeuwen op de rotsen liggen, terwijl andere eilandjes grotendeel bedekt worden door pelikanen en pinguïns. Het fraaie en indrukwekkende Machu Picchu – dat we bezochten met een privégids die zich goed en vriendelijk van haar taak kweet – is natuurlijk een absoluut hoogtepunt. De tocht per ‘panoramatrein’ naar het nabijgelegen Aguas Calientes draagt daar zeker ook aan bij, want op weg er naartoe heb je ruim uitzicht op het prachtige landschap. Zo mooi dat we dezelfde reis terug graag nog een keer
deden. Het drankje en de snack aan boord waren prima. Terug in hetzelfde hotel in Cusco kreeg ik op 6 december, mijn verjaardag, drie personeelsleden aan mijn deur om  met een brede lach voor mij te zingen en een taartje met een brandend kaarsje te
overhandigen. Bijzonder attent! De koloniale steden Arequipa en Cusco zijn zeker de moeite waard om een paar dagen te verblijven; cultureel erfgoed, musea, fraaie pleinen, bars en eettentjes te over. Arequipa is een sfeervolle en gezellige stad, voor een groot deel koloniaal. Prachtig Santa Catalina klooster, zo groot als een dorp. Leuke restaurants. Ons bijzonder sfeervolle hotel in Arequipa, Casona Solar, was fraai gehuisvest in (een deel van) een oud pand. Mooi ingerichte hoge kamers met kroonluchters e.d. Je kon zowel op het voorplein, achter de toegangsdeur, als in de betegelde tuin zitten. Aardig en behulpzaam personeel, prima ontbijt. Hotel Munaywasi in Cusco, deed er nauwelijks voor onder. De Peruanen, die grotendeels leven van het toerisme, hebben begrepen dat het loont om hun gasten goed te onthalen. Dat blijkt uit gastvrijheid in de hotels, punctuele taxichauffeurs, maar ook openbaar vervoer en deskundige gidsen. De Peruaanse keuken is de moeite waard!
De trip door de Heilige vallei met stops in Pisac en Ollantaytambo was heel boeiend. We kregen een heerlijke lunch op een mooi plekje. Na veel indrukken en al heel wat reisuren was het heerlijk toeven in Hacienda del Valle, een hotel in de vruchtbare Heilige Vallei waar veel overblijfselen van oude culturen zijn te bezoeken. De Hacienda is een charmant laagbouwcomplex gelegen in een fraaie, terrasvormige tuin. Leuk om er kolibri’s en andere mooie vogels te spotten.

ONTDEK HET NATUURPARADIJS PATAGONIE

Bolivia
In Bolivia was de eerste kennismaking met La Paz ronduit verbijsterend. Wat een drukke, chaotische en uitgeleefde stad. Toch maakt dit alles een verblijf in La Paz – een etmaal of zo, niet te lang – tot een ware belevenis.
Drie dagen in de jungle van het Amazonegebied is het andere uiterste en ook een belevenis op zich. Na vijf uur varen verdwijn je in een andere wereld. Groen, heet, vochtig, altijd dierengeluiden om je heen terwijl je slaapt onder een klamboe in een eigen hut. De Chalalan lodge ligt aan een zijrivier van de Amazone; een leuke en fraaie plek om drie dagen te zijn. Het is een ecologisch verantwoord en kleinschalig project van de lokale gemeenschap in Rurrenabaque waar dan ook de zeer betrokken
gidsen, kok en manager vandaan komen. Je ziet er voornamelijk verschillende soorten apen, fraaie vogels en een indrukwekkende vegetatie waarover de gids veel te vertellen weet. Van weer een heel andere orde is een trip over de zoutvlakten van Uyuni en door het aansluitende woestijngebied. Een cactuseiland te midden van het zout, vulkanen, bubbelende modderpoelen, spuitende geisers, wanstaltige rotsformaties, hier en daar een woestijndier en vooral de weidsheid van alles, zijn bijzonder. Helaas doen de vele Landcruisers met toeristen die rondrijden daar wel wat aan af, maar er is genoeg ruimte om tussen de highlights een eigen spoor te volgen en de eindeloze leegte te ervaren. In de hostels, gelegen in het niets, overnacht je dan weer met velen, onder eenvoudige omstandigheden, maar zonder af te zien. Best gezellig. Het is vervolgens een unieke
ervaring om ’s morgens in alle vroegte te baden in een hotspring van 42 graden bij een
buitentemperatuur rond het vriespunt. Qua temperatuur blijk je op deze trip alles te kunnen meemaken, van een natte sneeuwbui (!) tot bijna te warm om te klimmen.

Chili
Atacama, in het noorden van Chili, is warm en droog zoals je van een woestijn mag verwachten. En ook hier weer spectaculaire landschappen in Moon Valley en Death Valley. Toch weer heel anders dan de Boliviaanse woestijn. Hotel Don Tomas in San Pedro – de plaats is een oase in de woestijn, groen en levendig – was een heerlijk resort om van alle indrukken bij te komen, met rust, prima kamers in een tuin met een zwembad en een zonder meer uitstekende keuken. In Santiago zie je goed dat Chili een modern land is. Het bruist er. Het is een drukte van belang in winkels, cafés en restaurants, wat gepaard gaat aan veel sfeer, ook op straat, op pleinen en in parken. In een van de groene buitenwijken kun je na een enerverende dag heerlijk rustig overnachten.

De reis in z’n geheel was prachtig en geweldig georganiseerd door Uyuni Travels!

Herman (65) en Hetty (63) de Knijf

IMG_20181215_145350742-1024x768